Citatsamlaren antecknar

Väldigt ogärna vill jag tro att min hittills åtminstone habila uttrycksförmåga gått förlorad, men det tycks ändå som om jag inte kan återge annat än direkta citat ur de böcker jag läser numera. Kanske är denna min bokstavstrogenhet befogad, för hur fanken skall jag annars lyckas beskriva, fånga eller ens förmedla skuggan av den sprängkraft (blink-klysch-blink) med vilken novellerna i Clarie Castillons Insekt tagit hela jävla mig i besittning? Än en gång hånar frånvaro av flytandefranskan och jag läser i stället fin översättning av Helén Enqvist.

Detta är ren och skär kärleksbombning, gott folk – detta är boken jag alltid saknat fysisk-psykiskt – och jag ger er härmed ett av de vackrare stycken som strukits under med en nyinköpt penna:

Jag står på sängen vänd mot väggen, öppnar munnen och bjuder in en av tapetens vågor att leka med min tunga, jag har sett munnar pressas ihop tidigare och jag tror att jag är gammal nog att begripa mig på omfamningar. En salt smak tränger in, hetsar upp mig, förför mig. Det värsta är att jag kissar på mig när jag blir rörd.

Eller, i samma novell, som för övrigt heter ”Miffo”:

Jag åt upp strumporna, de ser ut som halvvantar nu, och mina fingrar rör sig i luften, såriga och blodiga. Jag äter på mina händer, mina tänder är det enda som kan stoppa mina händer. Hon är tillräckligt komplicerad som det är, tillräckligt vrickad, besynnerlig och oduglig, men nej, det räcker inte, hon förstör sina händer, säger mamma. Vad tjänar det till att ha händer som en pianist om hjärnan inte kan komma ihåg en endaste not? Så jag äter mina naglar, huden och ibland längre in i fingret, bitar av mig själv. Bölder bildas, man gömmer dem under handdockor.

Annonser

1 kommentar


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: