Jag har lärt mig ett nytt ord idag.

Tack, snälla Lotta Olsson! I en vansinnigt inspirerande recension skriver nämnda flaskposten-favvo följande:

”Innan jag dör” är en ungdomsbok som förmodligen kommer att bli lika läst av vuxna. Den tillhör det som numera kallas crossover-litteratur, sådant som läses av olika åldrar. Ty ungdomslitteraturens nerv angår alla: grundfrågorna om liv och död, kärlek och ondska – allt det där som tenderar att bli lite urblekt och perifert med åren och vardagslunken.

Intressant! Hit torde även Åsa Anderberg Strollos Bryta om, Ibland bara måste man av David Levithan, Naomi Noviks Hans majestäts drake samt inte minst alla fenomenala Muminböcker föras. Och javisst; nog läste minst två bokkollodeltagare annat än strikt vuxlitt? Mer crossover-litteratur åt folket!

Annonser

3 kommentarer

 1. asalun said,

  11 mars 2008 den 10:22 f m

  Andra riktiga crossovers är ju S.Meyers Om jag kunde drömma och Hearns Över näktergalens golv m.f samt förståss Potty Harrer…Tove Jansson håller jag med om till viss del, som Det osynliga barnet. Men många av de andra funkar väl bäst i 6-årsåldern och för vuxna. Alltså återigen ett bokkollotema: barn- ungdomslitt. för vuxna. Jag och min L klämde alla Tove Jansson när hon var 6 (med ett litet uppehåll då hon började drömma mardrömmar om kometer och blandade ihop det med maneter som det var väldigt gott om i havet just då)

 2. gröna rummet said,

  11 mars 2008 den 11:12 f m

  Du har nog rätt i att Vem ska trösta knyttet kanske et al. inte uppskattas av den breda tonårspubliken, ej heller tweenisarna, åtminstone inte de som strävar efter coolheten. Jag är inte sådan, har aldrig varit så desperat att jag lagt muminböckerna åt sidan, och kan därför inte riktigt ta in att de kan uppfattas som töntiga. Snarare är jag som din L – livrädd för kometerna fortfarande och inte riktigt lika förskräckt när jag stöter på en manet nu som när jag var 6 år.

  Wow, vilket roligt bokkollotema. Hoppas att Bokhoran hör bön 🙂

 3. 1 april 2008 den 4:51 e m

  […] april 2008 vid 4:49 pm (hulabaloo, tidningar/tidskrifter) I vanlig ordning kan jag inte hålla mungiporna på sin bibliotekarieskt snipiga plats när jag läser Lotta […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: