Iskallt och stenhårt

tänker jag om boken jag läste i helgen. Men det är ju fel. Inte har Rickard Flinga skrivit om Linda, Gisela, Katta, Alex, Elena och de andra. Nej, Malin Isaksson är poeten som bland annat arbetar med skrivande ungdomar på Fryshuset i Stockholm. I ungdomsromanen Brännhett skildrar hon en kvav sommar i Högdalen, Rågsved och på Mariatorget. Brännhett av Malin IsakssonFrånvaron av de i ungdomsromaner annars oerhört välfrekventerande föräldrarna är, som Petter Lindgren skrev i Aftonbladet, på sätt och vis befriande. Samtidigt kan jag inte låta bli att undra var fanken de håller hus.

För i Lindaochgiselaland – eller är det kanske bara Giselas land? – finns inte dendär pinsamt välvilliga föräldern vi träffat på så många gånger förr, inte minst i Fucking Åmål (läs manuset i bokform – skitbra!). Borta är också de alkoholiserade, psykiskt sjuka eller bara allmänt oförstående mapporna och pammorna. Kvar finns Gisela och Linda – och fienderna och alla fredrikar (snyggfredrik, knarkfredrik, gubbfredrik, younameitfredrik). Linda dras till Gisela som är minst lika förbannad som hon själv. Här är inte plats för grubbel i under flickrummets hästplanschtapetserade snedtakväggar – nätterna tillbringas på flykt med hemtillverkade brandbomber eller högst upp i Nackamasterna. Samtidigt börjar Linda träna självförsvar på ungdomshuset, med den magnetiska Alex som instruktör. Skillnaden mellan de två världarna är inte stor och Linda tar, i likhet med många (ungdomslitterära) manliga föregångare, med sig sina nyförvärvade kunskaper till gatan. Hur ska det gå, vojar svenssonbibliotekarien på tillfälligt besök hos 97-åring i Linköping och mentalt väldigt, väldigt långt från de förorter där hon gick i högstadiet (fy och usch för det ordet och för den tiden) och den där hon arbetar till vardags.

Isakssons kargt avskalade prosa är poetiskt iskall, stenhård och brännhet. Det allra viktigaste får plats i ordform – resten är klar stämning. Detta är finfin läsning och Isaksson är väl värd många läsare: jag kommer helt klart att lägga denna till listan över de 10 bästa ungdomsböckerna 2007.

Annonser

1 kommentar

  1. 20 februari 2008 den 7:35 e m

    […] främst att tänka på 2006 års augustprisvinnare Svenne av Per Nilsson (förstås) men också på Brännhett av Malin Isaksson. Var mans Dackeman heter Lennart och den närmast maniska aggressiviteten gör […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: